mandag 19. oktober 2015

Urskog og brunstgroper


Noen få kilometer hjemmefra ligger denne lille dalen  med mosegrodd skog - en liten lomme med urskog

Det er mandag, ny uke og godværet fortsetter på Sørlandet. I dag ble det en liten formiddagstur på 5 - 6 kilometer på kryss og tvers i grenseområdene mellom Birkenes, Lillesand og Kristiansand. Noe av turen gikk på merket sti mens det meste av turen fulgte jeg gamle og nye dyretråkk.


Oktobersola når så vidt ned på deler av myra. I skyggen ligger rimfrosten hele dagen.Godt å sette seg på en stubbe og nyte utsikten ut over vannet

Det er høst og det er mye aktivitet hos rådyr, hort og elg. Her ei brunst grop som hjorten har laget.

På turen fulgte jeg noe myrer og krysset et par mindre høydedrag. På en høyde, like ved et vann jeg passerte,  kom jeg over en plass med mye dyretråkk.  Litt stram lukt var det også i området. Ikke langt fra tråkket jeg fulgte fant jeg en brunstgrop og i kanten på denne merker etter klauver. Ut fra størrelsen på sporene er det nok hjorten som har vært her.Der det er hjortedyr er det også hjortelusflue

Hjortelusflua har inntatt skogene på Østlandet og Sørlandet. Den har spesialisert seg på å henge seg i pelsen på hjortedyr for så å suge blod av dem. De henger på greiner i skogen og henger seg på mennesker da de tar feil av oss og et hjortedyr. De har små klør og sitter godt fast i hår og skjegg, så en runde med børste eller kam etter skogsturen kan være greit for å bli kvitt småkrypa.


Formiddagsmaten ble fortært i disse omgivelsene.

Vi nærmer oss november, men jeg håper fortsatt på flere uker med godvær og  barmark slik at jeg kan få flere slike turer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar