søndag 30. august 2015

Topptur i Ludvig og Solan sitt rikeStorslått utsikt fra toppen av Tron 1665 moh

Siste del av sommerferien benyttes i min hjembygd Hurdal, og i dag var det tidlig opp og så en biltur på drøye 3 timer for å nå utgangspunktet for dagens tur - Alvdal nord i Østerdalen. Her ligger fjelltoppen Tron noen kilometer øst for bygda som har blitt satt på kartet av Kjell Aukrust og figurene Ludvig og Solan.


Fint og lettgått terreng første del av turen

Bilen ble parkert på Tronsvangen ca. 800 moh noen kilometer nordøst for Alvdal sentrum, og foran meg lå 4 kilometer med oppoverbakke før dagens mål var nådd.

Det er også mulig å kjøre bil helt til topps på det som er landets nest høyes beliggende vegstrekning kun slått av veien til Juvasshytta i Jotunheimen.


Den indiske filosofen, professoren og forfatteren Baral er begravet her oppe i fjellsida under Tron

Området her er kjent for mer enn Kjell Aukrust og hans figurer. Fra 1917 - 1945 bodde den indiske filosofen, professoren og forfatteren Baral på Tronsvangen. Han betegnet Tronden (Tron) som sannhetens fjell.


Noen få blomster klorer seg fast i steinrøysa på nesten 1600 moh


Utsikt fra Tron og over mot Tydalstoppen (1653 moh)

Jeg var heldig med været på dagens tur. Sol fra skyfri himmel på det meste av veien opp og nesten ingen vind gjorde at genser og jakke kunne ligge i ryggsekken og jeg kunne gå i  T-skjorte helt opp i 1600 meters høyde.


Vil tro dette er en av landets høyest beliggende rasteplasser på nesten 1650 moh, og her ble nista fortært.


Turen ned fra toppen gjorde jeg dobbelt så lang ved å følge bilveien

Bilvegen til toppen av Tron er et imponerende stykke arbeid der den snor seg gjennom steinrøysa det siste stykket mot toppen. Første del av veien ned fra toppen følger fjellet noe sørover og en får fin utsikt over nabodalføret - Rendalen.


Sør for toppen av Tron ligger det et platå  på drøye 1000 moh med store hei og myr-områder 

Vel nede ved bilen viste loggen på min GPS drøye 14 kilometer, og det har vært 14 kilometer i flott og variert natur. Fjellområdene i Østerdalen er kanskje litt glemt i forhold til Jotunheimen og Rondane men her er mye spennende natur og historier slik som med inderen Baral.

Dagens fjelltur slik den vises på Lommekjent.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar